söndag 21 juni 2015

Bristen på kontroll

Den ljuva känslan av sinnesro när man ser det rödvita märket just där man förväntar sig att det ska finnas på den stora stenen alldeles i närheten av där diket slutar. Den totala tomheten när det faktlskt inte gör det. Orienteringens ständiga skola i att bli övermodig och därefter misslyckas. 
Hur stor är en sten? Hur brant är en brant? Vad innebär "näsan" i kartsammanhang? Varför lär jag mig aldrig att orientera på riktigt? 
Jag är en hängiven amatörorienterare, men jag har aldrig gått en kurs och funderar inte på att gå med i någon orienteringsklubb för att veta var i Sverige jag ska tälta i hällregn nästa helg. Orientering är min bästa mindfulness. Det passar perfekt när jag kommer hem från jobbet ( jag har förresten inget jobb längre) och behöver slå om hjärnan. Då tar jag två eller kanske fyra kontroller och vänder hemåt, fylld av skog och sinnesro. Ibland ingen kontroll. Som idag. 
Jag tillbringade 42:17 minuter enligt Runkeeper med att leta efter en kontroll som skulle ha funnits vid "stenen". Det gjorde den inte. inte vid min sten i alla fall. Jag provade från alla vinklar, jag gick tillbaka till vägen , jag stegade och jag försökte tänka i nya banor. Till slut gav jag upp och cyklade hem, fylld av skog och sinnesro. En försvunnen kontroll är också en kontroll. 
"Inte en jävla kontroll?" sa Maken när jag kom hem. "Hur gick det till?"
"För att jag aldrig hittade dom", svarade jag. 
Jag fotograferade i alla fall den sten där jag tycker att kontrollen borde ha suttit.

3 kommentarer:

 1. Hur stor är en sten? Hur brant är en brant? Är det inte precis där som mindfulness blir meditation? Jag hörde att för den som precis varit med om något väldigt jobbigt, kan det i ett första skede vara lika verksamt att spela tetris som att prata med en psykolog eller annan professionell om det precis inträffade. Tetris innehåller inga frågor som väcker ytterligare existentiella eller katastrofliknande tankar. Man ska bara passa in de färgade klossarna på lämpliga ställen. Jag förstår att orientering är att vara mindful. Och liksom städa och sortera dagens information och intryck. Nästa gång du mediterar, har du dessutom minst två bra frågor att ta med dig. Hur stor är en sten? Hur långt är ett snöre?

  Jag har en annan bra fråga för meditation. Det sägs att den är så svår att finna ett svar på, att till och med den klokaste av alla jakar längs Tibets bergssluttningar tappade ena hornet när han försökte finna ett svar; Var tar hålet i munken vägen, när munken är uppäten?

  SvaraRadera
 2. Hur stor är en sten? Hur brant är en brant? Är det inte precis där som mindfulness blir meditation? Jag hörde att för den som precis varit med om något väldigt jobbigt, kan det i ett första skede vara lika verksamt att spela tetris som att prata med en psykolog eller annan professionell om det precis inträffade. Tetris innehåller inga frågor som väcker ytterligare existentiella eller katastrofliknande tankar. Man ska bara passa in de färgade klossarna på lämpliga ställen. Jag förstår att orientering är att vara mindful. Och liksom städa och sortera dagens information och intryck. Nästa gång du mediterar, har du dessutom minst två bra frågor att ta med dig. Hur stor är en sten? Hur långt är ett snöre?

  Jag har en annan bra fråga för meditation. Det sägs att den är så svår att finna ett svar på, att till och med den klokaste av alla jakar längs Tibets bergssluttningar tappade ena hornet när han försökte finna ett svar; Var tar hålet i munken vägen, när munken är uppäten?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, munkar och munkar. Vilka lämnar störst hål efter sig?

   Radera